Debrecen

Debreceni Egyetem - HALL, 2015. november 16.

A tehetséggondozás kiemelt feladat

A Debreceni Egyetemen a tehetséggondozásnak több évtizedre visszanyúló hagyománya van.
Küldd el ismerősödnek ha tetszett Nyomtatás

Az egyetem, és jogelőd intézményei, számos kiváló költő, tudós szellemi gyarapodását biztosította, és vitte tovább a debreceni oktatás hírnevét.  Arany János, Kölcsey Ferenc, Hatvani István, Bay Zoltán csak pár név azok közül, akik maguk is debreceni diákok voltak, és professzoraik támogatásával tehetségük maximális kibontakoztatására törekedtek.

 

 A tehetséggondozás kiemelt feladatnak számított és számít mai napig a világban, hiszen a tehetségek felkarolása, segítése civilizációnk tovább élésének és fejlődésének kulcsa. A Debreceni Egyetemen ezt felismerve 2000-ben olyan egységes tehetséggondozó programot alkottak meg a szakemberek, amely a mai napig példaértékű Magyarországon, és mintaként szolgál a felsőoktatási intézmények számára.

 

A 2000-es indulás óta a tehetséggondozó program szárnyai alól kerültek már ki Pro Scientia aranyérmesek, világversenygyőztesek, vannak köztük egyetemi oktatók, kutatók, fejlesztők, akik tudásukat kamatoztatva megpróbálják megtalálni a megoldásokat olyan problémákra, mint a légszennyezés, a betegségek, a fogyó vízkészlet vagy a társadalmi reprodukció.

 

2000-ben csupán 71 fő került be a DETEP-be az egyetemről, ma pedig már 550 fiatal tehetséget gondozunk, mentorálunk, remélve, hogy azt a tudást és munkamorált, amelyet az egyetemünktől kapnak, majdan továbbadják. Így hamarosan új nevek kerülhetnek föl az egyetem főépületének dicsőségfalára a nagy elődöké mellé, méltó társaként Adynak vagy Móricz Zsigmondnak.

 

Dr. Szilvássy Zoltán

rektor

     Debreceni Egyetem  

Ennek az oldalnak az eredeti elérhetősége: http://2015.talentn.hu/a-tehetseggondozas-kiemelt-feladat
Praesent et nulla eu nibh laoreet varius. Nunc venenatis nisi in libero. In sed justo. Sed risus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.